Ayda 1 bardak meyve suyu içiyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2010 15:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu'nun (IFU) düzenlediği "16. Dünya Meyve Suyu Kongresi", 2-7 Mayıs 2010 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Alaaddin Güç kongreye ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kongreye yurt dışından yaklaşık 200, Türkiye'den ise 150 kişilik katılım beklendiğini belirtti.

Kongrenin ilk iki gününde iç çalışmalar ve genel kurulun yapılacağını ifade eden Güç, 3. ve 4. günde ise 8 oturum, bir panel ve 28 sunum yer alacağını, 5 sunumun ise Türk bilim adamları tarafından yapılacağını kaydetti.

Güç, "Krizden çıktığımız bir trendin başladığını biliyorum. Bu dönemde kongrenin yapılıyor olması herkes için moral de olacak" dedi.

Kongrede, Türkiye'nin dünyanın önemli meyve sebze üreticilerinden birisi olduğunun biraz daha vurgulanmış olacağına işaret eden Güç, Türkiye'nin, potansiyelini duyurma açısından yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline geleceğini söyledi.

Güç, şunları kaydetti:

"Gıda üretiminde dünyanın en büyük üreticisi olan Avrupa, giderek azalan bütçe ile yola devam etmek zorunda. Yeni yatırıma gitmiyor. Bu süreç krizin de etkisiyle artacak. Avrupa'da gıda sanayiinden çekilen firma sayısı artacak. Avrupa'da gıda tüketimi 1,5 trilyon doların üzerinde. Bu yüzde 10 mertebelerine bile ulaşsa, önümüzdeki 3-4 yılda boşluk 150 milyar dolar yapar. Bu boşluğu doldurmaya en büyük aday Türkiye. 150 milyar doların yüzde 10'una talip olsa önümüzdeki 3-5 yılda... Uzun vadede bu 50-100 milyar dolara çıkabilir."

IFU Başkanı Bruno Jud da kongreyi neden İstanbul'da yapacaklarına ilişkin olarak, MEYED'den iki yıl önce kendilerine böyle bir davet geldiğini, üzerinde hiç tartışmadan kongrenin İstanbul'da yapılmasına karar verdiklerini belirtti.

Jud, "İstanbul'un enerji kaynaklarına yakın olması, Asya ile Avrupa arasında köprü olması, Türkiye'de yüksek tarımsal üretim gücü , genç ve eğitimli nü fusu bu kararı almamızda temel faktörler" dedi.

Türkiye'nin dünyada meyve suyu endüstrisinde önemli rol oynadığına işaret eden Jud, Türkiye'nin gelecek vadeden önemli pazarlardan olduğunu, zorlu geçen 2009 yılında Türkiye'de sektörün büyüdüğünü gördü klerini vurguladı.

Bruno Jud, dünyada meyve suyu pazarının toplam cirosunun 60 milyar avro olduğunu belirtti. Soruları da yanıtlayan Jud, "Türkiye, AB için ihracatçı olabilir mi?" şeklindeki bir soruya karşılık şunları kaydetti:

"Özellikle bizim açımızdan bakıldığında, bu şekilde olacağına dair bir öngörümüz var ama ne zaman olur, bunu öngörmek çok mümkün de ğil. 2 yıl, 5 yıl gibi bir süre içinde olabilir. Çünkü şöyle bir genel eğilim olduğunu görüyoruz, göreceğiz. Meyvenin üretildiği yerden de meyve suyunun gelmesi önemli bir nokta. Baktığınızda Avrupa'da, Rusya'da bu noktada tüketim açısından ciddi bir düşüş olduğunu görüyoruz, ama Türkiye'ye baktığımızda özellikle kapasitenin artması farklı meyvelerin üretilmesi son derece önemli ve gelecekte de Türkiye'nin bu anlamda önemli bir rol oynayacağına dair önemli bir sinyal, gösterge. Ama elbette ki bu noktada bir tekel oluşturmak gibi bir şey mümkün değil. Çünkü Avrupa'da da İspanya'da, İtalya'da Almanya'nın güneyinde, Polonya'da elma açısından önemli üretimler var ama genel gidişatın, yönlenmenin bu yönde olduğunu söyleyebiliriz ve geleceğin de önemli gerçekliklerinden bir tanesi olacağını biz öngörüyoruz."

Gelecekte Türkiye açısından niş ürünler diye tabir ettikleri ürünlerin çok daha önem arz edeceğini ifade eden Jud, "Portakalda Çin'in en önemli üretici ülke olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de portakal üretimini ve portakal suyu üretimini ciddi rakamlarda artıracağını görüyoruz. Bu noktada diğer tü m ürünlerde kayısı olsun, vişne olsun, nar olsun niş ürünler diye tabir ettiğimiz ürünlerde gelecekte Türkiye açısından önemli bir potansiyel var" diye konuştu.

MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ ise Türkiye'de kişi başı tüketim 8 litre civarında iken AB ülkelerindeki ortalamanın 23 litre olduğunu vurguladı.

Akdağ, buna karşın hızlı büyüyen bir pazar olan Türk meyve suyu endüstrisinin, geçen yıl AB ülkelerinde yüzde 0,4 değerinde bir gerileme görülürken, yüzde 9 civarında büyüdüğüne dikkat çekti.

2010 yılına çok daha güçlü girdiklerini belirten Akdağ, global krizin olumsuz etkilerinin geçmesinin ardından, yıllık ortalama yüzde 20'lik eski büyüme rakamlarının en kısa sürede yakalanacağını belirtti.

Akdağ, "Günde bir bardak meyve suyu sağlıklı beslenme için tavsiye olunurken, biz henüz ayda bir bardak meyve suyu ancak tüketiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber